ושיטתם צ״ע, דלכאורה אין כאן מזיק דגרמי ואפילו לר״מ, דהא קי״ל דהמבטל כיסו של חבירו פטור מלשלם לו את מניעת הריוח שהפסיד (וכדאיתא בירושלמי ב״מ פ״ה הל׳ ג׳), וכן פסק הרמב״ם (פ״א מהל׳ שלוחין הל״ה) וז״ל הנותן מעות לשלוחו ליקח בהם חטים או מין ממיני סחורה ולא לקח אין לו עליו אלא תרעומת עכ״ל, וא״כ אע״פ שלא ימצאו להשתכר ויפסידו ריוחם מ״מ הבעה״ב אינו אלא מי שביטל את כיסו של חבירו, וגרם לו מניעת הריוח שפטור מלשלם דאינו מזיק דגרמי אלא הוי מזיק בגרמא בעלמא דפטור.
והנה מצינו ציור דהמבטל כיסו של חבירו דחייב לשלם והיינו בתשלומי שבת דחבלה, שאם החבלה גרמה שיתבטל הנחבל ממלאכתו לזמן, דהו״ל רק מניעת הריוח, חייב החובל לשלם את הפסד הריוח דמלאכתו מדין שבת. אך כ״ז הוא במקום חבלה, ולא במבטל את חבירו ממלאכתו בעלמא בלי חבלה דפטור. וקיי״ל נמי (
בב״ק דף פה:) דחייב אדם לשלם שבת לחבירו בלי נזק בגופו, כגון בדהדקיה באינדרונא, כלומר כשהסגיר את חבירו בחדר ועי״ז בטלו ממלאכתו, וכן פסק הרמב״ם (פ״ב מהל׳ חובל הל״ג). ולכאורה צ״ע דמ״ש בהדקיה באינדרונא דחייב ממבטל כיסו של חבירו דפטור, דהרי אף בהדקיה באנדרונא ליכא הפסד ממון ממש אלא רק מניעת הריוח.
ויעויין בטור שו״ע (חו״מ סי׳ ת״כ) דחילק בין מי שהכניס את חבירו בע״כ לחדר וסגרו שם בפנים דחייב לשלם משום שבת, לבין שכשחבירו היה כבר בחדר וזה בא ונעלו שם דפטור. ולכאורה הביאור בזה הוא דבהכניסו לחדר בע״כ ונעלו עשה מעשה חבלה המחייבו בשבת, ואילו אם לא הכניסו לחדר בעל כרחו, אלא רק נעלו אחרי שכבר היה בחדר חסר מעשה חבלה בגופו של הנחבל ומשו״ה פטור, דהו״ל מבטל כיסו של חבירו בגרמא בעלמא שהוא פטורא.
וא״כ צ״ע למה בעה״ב שחזר מדבריו לפועליו הריהו מחוייב לשלם, דהרי הבעה״ב לא עשה מעשה חבלה בגופו דהנחבל ולא חל חיוב שבת דחבלה, וא״כ הו״ל מבטל כיסו דחבירו בעלמא דפטור מלשלם, ולמה ס״ל להתוס׳ דהבעה״ב מחוייב לשלם לפועליו מדינא דגרמי.
ונראה לבאר את שיטת התוס׳ והרא״ש עפ״י פסק הרמב״ם (בפ״ב מהל׳ שכירות הל״ג) דשומר קרקע אע״פ שפטור מלשלם עבור גניבה מ״מ מחוייב לשלם מחמת פשיעה, משום ששומר שפשע הוי מזיק. ולכאורה צ״ע, דהיאך מצינו חיוב אדם המזיק על פשיעה בלי שיזיק במעשה שעשה בגופו, דלכאורה הפושע אינו אלא גרמא בנזקין בעלמא דפטור. וביאר הגר״ח זצ״ל דעכצ״ל דהרמב״ם התכוון לומר דיש דין מסוים דשומר שפשע חייב לשלם מדין מזיק, ואילו אדם אחר שפשע בנכסי חבירו והוזקו הוי גרמא בעלמא שפטור. ומבואר לפי״ז דיש ב׳ דינים בחיובי שומר, דין אחד דחל מחמת חובת האחריות של השומר על הפקדון - והוא המחייב אותו אף בשב ואל תעשה. ועל חיובי שומר שחלין מחמת אחריות, שומר קרקע פטור. אולם יש דין שני כשפשע, דאם השומר ביטל את חובת שמירתו בפשיעה הרי זה נחשב כאילו עשה מעשה מזיק בידים וחייב, דהוי חלות דין מיוחד של מזיק דחל רק בשומר בלבד ולא באדם אחר.
ולפי״ז י״ל דה״ה אליבא דהתוס׳ לענין חיוב מזיק דגרמי דחל בחזרת בעה״ב, דהוי חלות דין מיוחד דמזיק דחל בנזקי פועלים, דמשו״ה בעה״ב חייב מדין מזיק דגרמי, דבהלכות פועלים נתחדש שאם העבה״ב חוזר בו מדבריו ומונע את הפועלים מהשכירות הריהו חייב מדין מזיק מיוחד דנזקי פועלים, ואע״פ דבשאר הנזקים שבעולם קיי״ל שהמבטל כיסו של חבירו פטור, מ״מ בפועלים בעה״ב שחזר בו חייב.
אמנם עדיין יל״ע בזה דבשלמא בשומר קרקע חלה חלות דין שמירה, ומשו״ה פסק הרמב״ם (בפ״ב מהל׳ שכירות הל״ג) דשומר שפשע בקרקע חייב מדין מזיק - דחל בפשיעה דין מזיק מיוחד מדין שומר. אך לכאורה לפני שהתחילו הפועלים במלאכתם עדיין אינם פועלים כלל, וא״כ היאך חל חיוב מיוחד דמזיק פועלים בחזרת בעה״ב.
וצ״ל דאע״פ דחלות הפעולה לכל דיניה וחיוב תשלומין מדין שכירות חלה רק בהתחלת המלאכה בלבד, מ״מ משעה שדבר הבעה״ב וקבע עם הפועלים שיעבדו עבורו חלה עליו התחייבות וחל בהם דין פועלים לענין נזק, ומשו״ה אם גרם להפסדם ע״י שחזר בו מדבריו חייב לשלם מדינא דגרמי, דלענין נזק הריהם פועליו משעה שדבר עמהם והסכימו שיעבדו אצלו, וחל על הבעה״ב דין מזיק מיוחד דנזק פועלים.
ונראה להוסיף ביאור בזה, דהנה מצינו דוגמא לכך בקדושין
(דף ט:) בדין כמה אתה נותן לבנך כך וכך, וכמה אתה נותן לבתך כך וכך, דהן הן הדברים הנקנים באמירה. דלפעמים התחייבות ממון חלה בדבורים בעלמא בלי מעשה קנין. וי״ל דה״ה בפועלים, דההתחייבות לענין לשלם נזקם חלה על הבעה״ב בדבורים בלבד בלי שיעשה מעשה קנין, ובלי שיחולו כל שאר חיובי ודיני פועלים שחלין רק בשעת התחלת המלאכה. אך לענין החיוב לשלם הפסדם י״ל דמשעה שדבר עמהם ושכרן הריהם פועליו במקצת, ומשו״ה אם הבעה״ב חזר בו חל חיוב מזיק מיוחד לשלמם על מניעת הריוח שהיו מרויחים אילו עבדו אצלו. וחיוב זה הוי חלות דין מזיק מיוחד דחל רק בפועלים בלבד, בדומה לחלות דין מזיק מיוחד דחל בשומר שפשע אליבא דהרמב״ם.
ועוד נראה דבדין הן הן הדברים הנקנים באמירה איתא שם בגמרא דהקנין חל רק כשעמדו וקדשו. ואילו אם לא עמדו וקדשו אין הדברים קונים, ועיין ברמב״ם (פכ״ג מהל׳ אישות הלי״ג - ט״ו) דפסק נמי דהדברים קונים רק אם באים לבסוף לקדושין ולא שקונים בעצמם. ולפי״ז י״ל דבפועלים נמי הוי הכי, דדברי הבעה״ב לפועליו מחייבים אותו רק אם באים לבסוף לאיזה תוצאה ממש. ולכן אם הפועלים התחילו במלאכתם דהוי דבר ממש אמרינן דחלה ההתחייבות דהפעולה למפרע משעת הדברים. וה״ה אם הבעה״ב חזר בו מלפני התחלת המלאכה, והפועלים הפסידו ממון דלא ימצאו עוד מלאכה להשתכר בה, דהדברים שביניהם הגיעו לתוצאה ממש - דהיינו להפסד ממון של הפועלים - ומשו״ה הדברים חלין למחייב התחייבות דפעולה, ומאחר דלמפרע היו באמת פועלים משו״ה חל חיוב מזיק מיוחד על הבעה״ב שחזר בו והזיק את פועליו. משא״כ כשהבעה״ב חזר בו לפני התחלת המלאכה וגם לא הפסידו הפועלים ממון דיכולים למצוא מקום אחר להשתכר בו דאזי הדברים לא הגיעו לידי ממשות ונמצא דלא דבר אלא פטפוטי דברים בעלמא דאינם קונים ואינם מחייבים אותו, ויוצא שלא היו פועליו כלל, ולא חל עליו דין מזיק דפועלים.
ועיין ברש״י (ד״ה אין להן) שכ׳ וז״ל דאמר להן תשכירו עצמכם לאחרים כו׳ ומיהו תרעומת איכא שיהו צריכים לחזר זה אחר פועלים וזה אחר שוכרים, ותביעת ממון ליכא דהא דברים בעלמא נינהו עכ״ל. ודבריו צ״ע, דמתחילת דבריו משמע דליכא הפסד ממון אלא טרחא בעלמא דמשו״ה פטור, ולבסוף דבריו כתב דליכא תביעת ממון דהא דברים בעלמא נינהו, ומשמע דאפילו אם הפסידו ממון מ״מ פטור.
ונראה דרש״י נמי ס״ל כשיטת התוס׳ שבהפסידו הפועלים ממון אזי הבעה״ב חייב לשלם להם וכדמשמע מתחילת דבריו. וחיוב זה חל מדין מזיק מיוחד דנזקי פועלים. ומש״כ לבסוף דאינו משלם משום דדברים בעלמא נינהו ר״ל דאינו משלם להם מדין שכירת פועלים, דהא לא התחילו במלאכתם, ולא חלו חיובי הפועלים - ולא חל על הבעה״ב חיוב דשכירות פועלים, כי דברים בעצמם אינם קונים חיובי פעולה. אך במקום הפסד, דהדברים הגיעו לתוצאה ממש, אזי חל בדברים קנין פעולה והתחייבות דפעולה לשלם את הפסדם ומניעת ריוחם מדין מזיק פועליםב.
והנה יל״ע אליבא דהתוס׳ האם על החיוב דבעה״ב לשלם נזק פועליו חל איסור בל תלין או לא. ולפום ריהטא י״ל דלא חל בזה איסור בל תלין כי איסור בל תלין חל רק בחיובי שכר שכיר ולא בחיובי מזיק. אך לפימש״נ דליכא כאן חלות חיוב מזיק דכהת״כ אלא חלות חיוב מזיק מיוחד דפועלים בלבד, יתכן לומר דאף על החיוב לשלם לפועלים מדין מזיק חל איסור בל תלין, ויל״ע בזה.
ועוד יל״ע האם הבעה״ב חייב לשלם ממיטב כדין מזיק דעלמא, או״ד דמשלם מבינונית כבחיובי תשלומי בע״ח. ולכאורה היה נראה דמשלם ממיטב מאחר דהוי חיוב תשלומין מדין מזיק, אך י״ל דמאחר דהחיוב חל מדין מזיק מיוחד דפועלים א״כ משלם רק כבשכירות פועלים דעלמא - מבינונית ולא ממיטב, וצ״ע.
והנה ביארנו לעיל דלפי הרמב״ם (בפ״ב מהל׳ שכירות הל״ג) חל חיוב מזיק מיוחד בשומר שפשע, ומ״מ נראה דלגבי שאר הדינים פשיעה שוה לשאר חיובי שומר, כגון לענין דין שבועת השומרים ופטור דבעליו עמו (עיי״ש ברמב״ם), ומשמע דחיוב פשיעה בשומר דומה יותר לשאר חיובי השומר ולא כ״כ לחיוב מזיק דעלמא. ולפי״ז מסתבר לומר דאף בתשלומי החיוב המיוחד דנזק דפועלים מחמת חזרת הבעה״ב דהבעה״ב משלם כמו תשלומי שאר חיובי הפועלים, ולא כמו שמשלם בחיוב מזיק דעלמא, ושפיר חל עליו איסור בל תלין ואף משלם נזקם מבינונית ולא ממיטב, וצ״ע.
ב) שיטת הרמב״ן והרשב״א
עיין ברמב״ם (פ״ט מהל׳ שכירות הל״ד), ועיין במגיד משנה שכתב בשם הרמב״ן והרשב״א וז״ל וכשאמרו אין להם אלא תרעומות כשלא הלכו דוקא בשלא היו יכולין להשכיר עצמם אמש כששכרם בעל הבית זה, אבל אם היו נשכרים אמש ועכשיו אין נשכרין כלל הרי זה כדבר האבד להם ונותן להם שכרן כפועל בטל כו׳ עכ״ל. ומבואר דהרמב״ן והרשב״א ס״ל דכשהפועלים הפסידו כגון שהיו יכולים להשכיר את עצמם אמש לאדם אחר לפני שקבעו עם בעה״ב זה, ועכשיו לאחר שחזר בו הבעה״ב הם אינם נשכרין כלל לאדם אחר אזי חלה על הבעה״ב התחייבות דשכירות פועלים לשלם להם שכרם כפועל בטל. ויוצא דס״ל דיש שני אופנים להחיל התחייבות דשכירות פועלים, או ע״י התחלת המלאכה ממש וכגון כשהלכו הפועלים למלאכתם דהו״ל מעשה קנין המחייב שכירות הפועלים, או ע״י דיבור דבעה״ב ביחד עם הפסד ממונם. דהיכא דאיכא הפסד ממון לפועלים אזי חל ע״י הדיבור של הבעה״ב התחייבות דשכירות פועלים. ומשו״ה ס״ל דאם אין הפועלים יכולים להשכיר את עצמן לאחר שהבעה״ב חזר בו, הבעה״ב משלם להם דמי שכירותם כפועל בטל. ונראה דהרמב״ן והרשב״א ס״ל דזה נכלל בהתחייבות של שכירות פועלים שבדיבור דבעה״ב דמעיקרא דאם יחזור בו ויפסידו את האפשרות לעבוד הריהם פועליו לקבל שכרם, ואם לא יפסידו וכגון שיש להם האפשרות להשכיר את עצמן לאדם אחר אזי דיבור דבעה״ב אינו אלא דברים בעלמא ולא חלה חלות התחייבות דשכירות פועלים ומשו״ה הבעה״ב פטור ואינו משלם כלל. ומבואר דהרמב״ן והרשב״א ס״ל דהבעה״ב חייב לשלם מדין ההתחייבות דשכירות פועלים ולא מדין מזיק מיוחד כשיטת התוס׳ והרא״ש הנ״ל.
ג) שיטת מוהר״ם והרמב״ם
עיין בקצה״ח (חו״מ סי׳ של״ג אות ב׳) שהביא מתשובת מוהר״ם ב״ר ברוך דאפילו כשהפועלים הפסידו ממון אך כל זמן שלא עשו קנין שכירות ולא הלכו למלאכתם אם חזר בו בעה״ב הריהו פטור מלשלמם, דאין כאן אלא מניעת ריוח בעלמא שפטור מלשלם עליו. והמוהר״ם ב״ר ברוך פליג על תוס׳ והרמב״ן המחייבים את הבעה״ב לשלם לפועלים עבור ביטול מלאכתם. ולכאורה ביאור שיטתו היא דס״ל דלא חל כאן חלות חיוב מזיק דהחיוב של הבעה״ב לשלם חל מדיני שכירות, ומשו״ה לא חל החיוב אלא רק אחרי התחלת מלאכה דאזי חלה השכירות לכל דיניה. וס״ל למוהר״ם דהבעה״ב אינו חייב מדין מזיק דלא הוי אלא מניעת הריוח בעלמא. ועיין ברמב״ם בפ״ט מהל׳ שכירות (הל״ד) דג״כ סובר דהחיוב של הבעה״ב לשלם חל רק אחרי התחלת המלאכה, כשהשכירות עצמה חלה ומשמע דסובר שאין בזה חיוב מזיק שלא כתוס׳. ויתכן שיש עוד נ״מ בנידון הנ״ל, האם בעה״ב שחזר בו משלם לפועל בתורת מזיק או בתורת התחייבות מדיני שכירות פועלים לענין קלבד״מ, דחל פטור קלבד״מ בחיוב תשלומין מדין מזיק, ואילו בהתחייבות דפועל לא חל פטור קלבד״מ אליבא דהמאירי
(ב״ק דף ע:) דס״ל דלא חל פטור קלבד״מ בהתחייבות ממון.
בדין שכיר וקבלן
עיין לעיל
(דף י.) דאמר רב פועל יכול לחזור בו אפי׳ בחצי היום דכתיב כי לי בני ישראל עבדים, עבדי הם ולא עבדים לעבדים. וקבעו התוס׳ (דף עה: ד״ה השוכר) דאנן פסקינן דכ״ז בשכיר יום אבל לא בקבלן דאינו יכול לחזור בו, וכן פסק הרמב״ם (בפ״ט מהל׳ שכירות הל״ד). והוא כפי חילוק הגמרא לקמן
(דף עז.).
וע״ע לקמן
(דף קיב.) דאם אומן - היינו קבלן - קונה בשבח כלי, אזי לא חל האיסור של בל תלין שכר שכיר בהלנת תשלומיו, כי הקבלן אינו מקבל שכרו עבור מלאכתו אלא מקבל דמי השבח שיצר והקבלן מקנה את השבח לבעה״ב והתשלומין אינן תשלומי שכירות ופעולה, אלא תשלומי מקח וממכר דעלמא ומשו״ה ליכא בתשלומיו איסור בל תלין. ולפי״ז מסתבר דקבלן אינו דומה לעבד כלל, דכל תשלומיו הן דמי ממכר חפצא, ואינו יכול לחזור בו ממכירתו. ברם צ״ע למ״ד אין אומן קונה בשבח כלי, דס״ל דחל איסור בל תלין בהלנת תשלומי קבלן, ובפשטות היינו משום דס״ל דקבלן משתשלם בעד מלאכתו, דא״כ צ״ע למה קיי״ל דקבלן אינו יכול לחזור בו ממלאכתו בחצי היום כמו שכיר יום, ולמה אינו נחשב כעבד כמו שכיר יום. וכמו״כ צ״ע ברמב״ם שפסק (בפ״י משכירות הל״ד) שאין אומן קונה בשבח כלי, ואף פסק (פי״א מהל׳ שכירות הל״ג) שהלאו דבל תלין חל בתשלומי אומן וז״ל שהקבלנות כשכירות היא וחייב ליתן לו בזמנו עכ״ל, וקשה א״כ למה פסק שהקבלן אינו חוזר בו בחצי יום, דדוקא שכיר יום שחזר בו בחצי יומו מקבל כל שכרו על מה שעשה, ואילו בקבלן ידו על התחתונה.
ועוד צ״ע בפסק הרמב״ם (פי״ג מהל׳ מכירה הלט״ו והלי״ח) שכ׳ וז״ל השוכר את הפועל לעשות עמו בין בקרקע בין במטלטלין אין לו הונייה מפני שהוא כקונה אותו לזמן. ועבדים אין בהם הונייה כו׳ נראה לי שהקבלן יש לו הונייה, כיצד כגון שקבל עליו לארוג בגד זה בעשרים זוזים או לתפור חלוק זה בשני זוזים הרי יש לו הונייה וכל אחד משניהם בין קבלן בין בעל הבגד חוזר לעולם כמוכר עכ״ל. וצ״ע דמאחר דפסק שאין אומן קונה בשבח כלי ושחל בו איסור בל תלין א״כ למה חילק הרמב״ם לענין אונאה בין שכיר דהוי כעבד ושאין לו אונאה - לבין אומן קבלן שאינו כעבד ויש לו אונאה.
ונראה לבאר כל זה על פי המחלוקת שבין הרמב״ם והראב״ד (בפ״ד מהל׳ שלוחין הל״ב) דכתב הרמב״ם וז״ל האומנין שנשתתפו באומנות אע״פ שקנו מידם אינם שותפין, כיצד שני חייטים או שני אורגים שהתנו ביניהם שכל שיקח זה וזה במלאכתו יהיה ביניהן בשוה אין כאן שותפות כלל שאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם עכ״ל. וכ׳ ע״ז הראב״ד וז״ל ורבותי הורו שאדם יכול להקנות את עצמו לחבירו בקנין כדין עבדים וכשם שמצינו באומרת יקדשו ידי לעושיהן עכ״ל.
ונראה דהראב״ד סובר דיש לאדם קנין בגופו לענין מעשה ידיו, ולכן יכול הוא להקנות לאחר קנין בידיו למעשה ידים, ושני אומנין שפיר יכולים להשתתף ביחד ואין בזה קנין דבר שלא בא לעולם שהרי ידיהם הויין בעולם ומקנים את ידיהם זה לזה. והראב״ד הביא ראייה לזה מהדין
(כתובות דף נט.) דאשה יכולה לקדש את מעשה ידיה, דמוכח מזה דיש לאדם קנין במעשה ידיו להקנותם לשני ולפיכך מעשה ידיה הן ברשותה להקדישם.
אולם הרמב״ם חולק עליו וסובר דאין לשכיר קנין במעשה ידיו, דחלות דין שכיר אינה אלא התחייבות הגברא לעבוד בשביל חברו, וההתחייבות הזו הוי חלות דין מיוחד דחל רק עם התחלת המלאכה - דהתחלת המלאכה מהווה קנין מסוים להחיל את ההתחייבות דשכיר ופועל. ברם לפני שעת התחלת המלאכה א״א להחיל חלות דין פועל והתחייבות דפועל, דלשיטת הרמב״ם ליכא קנין בגוף הפועל לענין מעשי ידיו ודין פועל לא הוי אלא חלות התחייבות לעשות מלאכה בעד חבירו וע״כ ההתחייבות לא חלה אלא ע״י התחלת המלאכה. ונראה דלשיטת הרמב״ם אם קנו שני אומנים מעשי ידיהם בקנין זה מזה קנינם אינו חל, משום דהו״ל קנין בדבר שלא בא לעולם, דהוי קנין מעכשיו להתחייב לעשות מלאכה לאחר זמן שאינו חל. ואילו הראב״ד סובר דהוי קנין בגופם למעשה ידיהם ואינו קנין בדבר שלא בא לעולם, ומשו״ה חל הקנין. ונראה דצ״ל דלפי הרמב״ם אין ראייה מהא דאשה יכולה להקדיש מעשי ידיה, די״ל דהקדש שאני דיכול לחול מדין נדר אף על התחייבות בדבר שלב״ל, עיין ברמב״ם (פ״ו מהל׳ ערכין הל׳ ל״א - ל״ג)ג.
ולכאורה צ״ע אליבא דהראב״ד דס״ל דאפשר לקנות מעשה ידיו של חבירו בקנין בגופו כמו שקונים עבדים, א״כ למה לא חלין בשכירות פועל קניני העבדים דעלמא כמו קניני כסף שטר וחזקה. ונראה לתרץ דקניני העבדים דכסף שטר וחזקה חלין רק כשקונים את גופו של העבד ממש, משא״כ בשכיר דקונים בו קנין רק לענין מעשה ידיו בלבד, אך אין קונים את עצם גופו דשכיר כבעבד ולכן לא חלין בו קניני כסף שטר וחזקה, אלא רק הקנין של התחלת המלאכה או של קנין סודר, דרק שני הקנינים האלה מחילים הקנין במעשה ידיו דשכירד.
ועוד נראה דלשיטת הרמב״ם דליכא חלות קנין בשכיר ואומן למעשה ידיהם, התחלת המלאכה אינו מעשה קנין דעלמא כמעשי קנין אחרים, כגון מעשי קניני כסף שטר חזקה, אלא דהתחלת המלאכה הויא שעת התחלת השכירות והפעולה במציאות, ומאחר שהפועל התחיל לעבוד והתחייב לעשות את כל המלאכה, חלה ההתחייבות מדין מסוים - דאם לא עכשיו אימתי תחול, אך אין כאן מעשה וחלות קנין דעלמא, אלא חלות התחייבות מיוחדת דפועל לעבוד בשביל בעליו, וההתחייבות חלה ממילא כשהתחיל לעבוד בלי מעשה קנין.
והנה, אם ננקוט אליבא דהראב״ד דהקנין למעשה ידים חל רק בשכיר יום אך לא בקבלן, אזי מבואר החילוק ביניהם לענין דין חזרה בחצי יום, דבשכיר חל קנין בגופו למעשה ידיו ודומה במקצת לעבד ומשו״ה יכול לחזור בו, משא״כ קבלן דאינו כעבד כלל. אך צ״ע לפי הרמב״ם שחולק על הראב״ד וס״ל דאין לשכיר קנין במעשה ידיו, דחלות דין שכיר אינה אלא התחייבות הגברא לעבוד בשביל חברו א״כ מ״ש שכיר מקבלן לענין חזרה בחצי היום. ועוד יל״ע דמהראב״ד עצמו אינו משמע שחילק בין שכיר לבין קבלן לענין קנין במעשה ידים, וא״כ צ״ע למה ס״ל דרק שכיר בלבד חוזר בו בחצי יום ולא קבלן.
ונראה לבאר דאליבא דהרמב״ם בין בשכיר יום ובין בקבלן ליכא חלות קנין בגופו של הפועל למעשה ידים, ובתרווייהו חל על הפועל רק התחייבות בלבד לעבוד, והבעלים מחוייבים לשלם לו עבור פעולתו. ולשיטת הרמב״ם החילוק בין שכיר יום לקבלן הוא דבשכיר יום ההתחייבות והתשלומין הם בשביל הטרחא שטרח לעבוד עבור בעליו בזמן עבודתו. ואילו בקבלן ההתחייבות והתשלומין חלין עבור השבח שהשביח ע״י פעולתו, אך לא עבור טרחתו וזמן עבודתו. ונראה דלכן קבלן ושכיר יום חלוקים הן בדיניהם לענין חזרה ואונאה. דמכיון דבשכיר יום חלה ההתחייבות לטרוח בטרחא בזמן מסוים דומה הוא במקצת לעבד המחוייב לטרוח בשביל אדוניו, ומשו״ה קיי״ל דשכיר יום חוזר בו בחצי יום. ואילו קבלן לא התחייב לטרוח כלל אלא רק לשבח את החפצא, ומשו״ה אינו דומה לעבד כלל ואינו חוזר בו בחצי יום. ונראה דלכן יש נפ״מ ביניהם נמי לענין אונאה, דבשכיר יום מכיון דמשלמים לו בעד טרחתו משו״ה תשלומיו אינם כלולים בדיני אונאה, דא״א לקראם דמי מכירה מכיון שאינם אלא דמי שכר טרחת הגברא, והויין איפוא כדמי עבד שאין בו אונאה. משא״כ בתשלומי קבלן הנקבעים לפי שווי השבח דבחפצא, חלין בהם דיני אונאה, כמו בתשלומי חפצא שנמכר. ואע״פ דליכא הקנאת חפצא דהשבח עצמו כיון דקיי״ל דאין אומן קונה בשבח כלי, מ״מ הרי התשלומין נמדדים כפי שווי השבח דבחפצא ומשום הכי חלין בתשלומי קבלן דיני אונאה. ובכך מבואר ההבדל בין שכיר יום לבין קבלן בדיני חזרה ואונאה. אמנם בין תשלומי שכיר יום ותשלומי קבלן נאסרים באיסור בל תלין, והוא משום דרק למ״ד אומן קונה בשבח כלי חל מכירת חפצא דהשבח מהאומן לבעל הכלי, דהקנאת השבח חלה מדעת מקנה של האומן, ולכן ס״ל דלא חל איסור בל תלין דפועלים מדליכא חלות תשלומי פעולה אלא תשלומי חפצא דהשבח הנמכר במכירה ובקנין מהאומן לבעל הכלי מדעת מקנה וקונה. ואילו לדידן דס״ל דאין אומן קונה בשבח כלי, משלמים לקבלן בעד פעולתו ועבודתו, אלא שהתשלומים משוערים כפי שווי השבח ולכן חל איסור בל תלין בתשלומי קבלן - דמשתלם מדין שכר פועלים ולא מדין מכירת החפצא דהשבח כמכירה דעלמאה.
ועיין בש״ך (חו״מ של״ג אות י״ד) שהביא מחלוקת בין הראשונים אם שכיר יום שעשה קנין סודר יכול לחזור בו כמו שחוזר שכיר שעשה קנין דהתחלת מלאכה. ונראה דהראשונים (עיין בשיטה דף עה. ד״ה השוכר את החמר בשם הריטב״א) המחלקים בין התחלת המלאכה לבין קנין סודר סוברים כשיטת הראב״ד דיש לאדם קנין במעשה ידיו שאפשר להקנותו לאחר בקנין, אלא דס״ל שהך קנין חל רק בקנין סודר דהוי חלות קנין בכהת״כ, ולפיכך כשהשכיר הקנה את מעשה ידיו בקנין סודר אזי אינו יכול לחזור בו כמו שאינו חוזר מקנין דעלמא. משא״כ בקנין דהתחלת מלאכה שאינו חלות קנין דכהת״כ אלא הוי חלות דין קנין מיוחד דפועל, דאינו חל כקנין דעלמא במעשה ידיו אלא כחלות התחייבות דפועל, ומשו״ה ס״ל שיכול השכיר לחזור בו - מדהויא התחייבות מיוחדת דפועל. ברם נראה דהראב״ד עצמו חולק ע״ז, וס״ל כדעת הש״ך שאין חילוק בין קנין סודר לבין קנין דהתחלת המלאכה. דקנין סודר נמי אינו קנין דעלמא במעשה ידי האדם דחל מדין קנין חפצא, דא״כ למה אין אדם יכול להקנות את מעשה ידיו לחבירו בקנין לעולם כמו שמקנה כל חפצא אחר לחבירו. וצ״ל, שא״א להיות שכיר לעולם משום שאין מעשה ידיו ברשותו ובבעלותו להקנותם לאחר לעולםו אלא שיכול להקנותם מדין מיוחד דשכירות המהווה חלות קנין לזמן ולא לעולם. ומשו״ה יכול לחזור בו משכירות אף כשהקנה את השכירות בקנין סודר, דקנין שכירות אינו חלות קנין דעלמא אלא חלות קנין מיוחד דשכירות, ולכן חל בו דין חזרה. ועוד נראה דדוקא משום שיש האפשרות של חזרה משו״ה יכול אדם להשכיר את עצמו להיות פועל לזמן אצל אדם אחר - דבכך אינו עבד. דאילו לא היתה לו את זכות החזרה לא היה יכול להחיל דין שכירות כלל דאזי דומה ממש לעבד, ואין בנ״י עבדים לעבדים. ורק משום דיש האפשרות דחזרה חלה חלות שכירות לזמן בין ע״י קנין סודר ובין ע״י התחלת מלאכה, ובכל אופן חוזר בו - אחרי התחלת מלאכה ואף אחרי קנין סודר.
ועיין ברמב״ם (פ״ו מהל׳ שבת הלי״ב) ובמגיד משנה שהביא מהירושלמי שמותר לתת לקבלן נכרי לעשות מלאכת ישראל בבית הנכרי בשבת, אך לא לנכרי שכיר יום. ונראה דהביאור בזה הוא שקבלן אינו משתלם כפי שיעור זמן מלאכתו וטרחתו אלא כפי שווי השבח, ומשו״ה אין עצם מלאכת הקבלן נכרי מצטרפת לשבת ולא חשיב מלאכת שבת ומותרת. משא״כ בשכיר יום המשתלם עבור זמן מלאכתו וטרחתו, דאזי מלאכתו מצטרפת לשבת והו״ל מלאכת שבת עבור ישראל דאסורה.
ודרך אגב עיי״ש ברמב״ם שפסק וז״ל וכן השוכר את הנכרי לימים הרבה מותר, כיצד כגון ששכר הנכרי לשנה או לשתים שיכתוב לו או שיארוג לו הרי זה כותב ואורג בשבת ומותר כאלו קצץ עמו שיכתוב לו ספר או שיארוג לו בגד שהוא עושה בכל עת שירצה והוא שלא יחשוב עמו יום יום עכ״ל. והראב״ד שם השיג וז״ל לא נהיר ולא צהיר שאע״פ שאיני מדקדק עמו כשהוא בטל מ״מ אותה מלאכה משתרשא ליה ואינו דומה לקבלנות עכ״ל. ומבואר דהראב״ד הקשה על הרמב״ם דמאחר דהשכיר משתלם עבור מלאכתו וטרחתו בתוך השנה, הו״ל מלאכת שבת שעושה בעד ישראל וצ״ל אסור ולא דמי לקבלן שאינו משתלם כלל עבור זמנו וטרחתו וזמנו אלא רק בשביל השבח שעשה.
ויתכן דהרמב״ם מיירי באופן שלא השכיר הבעה״ב את הפועל לעשות איזו שהיא מלאכה במשך זמן השנה אלא שהשכירו שיהיה פנוי אצלו ומוכן לעבודה שכל זמן שהבעה״ב רוצה אזי יעבוד הפועל, ונמצא שהפועל אינו מקבל תשלומין בעד מלאכתו וטרחתו אלא רק על היותו מוכן ופנוי לעבוד עבור בעה״ב, ומשו״ה ליכא במלאכתו חלות שם מלאכת שבת מכיון דאינו משתלם בעד עצם זמן מלאכתו אלא רק על היותו פנוי ומוכן לעבוד אצלו, ויל״ע בזה.
גמ׳. ר׳ דוסא אומר. לת״ק יד הפועלים על העליונה דאם חזרו בהם מקבלים כל שכרם עבור מה שעשו. ואליבא דר׳ דוסא ידם על התחתונה, ומנכים מהם שכירות הפועלים האחרונים. ויש לעיין מהו יסוד מחלוקתם.
ונראה דלת״ק חזרת הפועלים חלה לגמרי ומשו״ה מקבלים כל שכרם עבור מה שעשו. ואילו ר׳ דוסא סובר דיד בעה״ב על העליונה ולכן יכול הבעה״ב לומר דאם מפסיד בשכירות פועלים אחרים, דעולים לו למשל ששה דינרים במקום סלע, דאינו מקבל את חזרת הפועלים הראשונים דעדיין הם פועליו המחויבים לגמור את כל מלאכתם, אלא דהפועלים האחרונים נעשים פועלים עבור הראשונים, והראשונים מחויבים לשלם לאחרונים שכרם דששה דינרים, שהרי הם עובדים בשבילם ובמקומםז, ומשו״ה הראשונים מקבלים רק שקל. אך כשאין לבעה״ב הפסד חזרת הראשונים הויא חזרה ומקבלים כל שכרם של סלע.
והנה אם הפועלים האחרונים הוזלו מהראשונים יעויין לעיל ברש״י על המשנה (דף עה: ד״ה ידם על התחתונה) שכתב וז״ל ואם הוזלו פועלים וימצא שיגמרנה בפחות ישום להם מה שעשו ויתן להם מה שפסק, עשו חציה יתן להם חצי שכרן ואין יכולין לומר לו הרי פועלים אחרים תחתינו לגמור מלאכתך ותן לנו כל שכרנו חוץ ממה שנטלו אלו עכ״ל. אליבא דרש״י הבעה״ב מרויח את ההפרש, כי חזרת הפועלים הראשונים חלה ונמצא דהפועלים האחרונים עובדים בשביל בעה״ב ולא בשביל הפועלים הראשונים ומקבלים את שכר עבודתם מבעה״ב ולא מהפועלים הראשונים ובעה״ב מרויח את ההפרש, דלרש״י ר׳ דוסא והתנא דבמשנה סבורים דברשות בעה״ב להחליט האם לקבל את חזרתם של הפועלים הראשונים ובכן האחרונים הם פועלי בעה״ב, או שלא לקבל את חזרת הראשונים דאז האחרונים הם הפועלים של הפועלים הראשונים.
ברם יעויין בש״ך (חו״מ סי׳ של״ג אות י״ט) שכתב בדין שכיר שחזר בו בחצי יום והוזלו הפועלים האחרונים, וז״ל וכתב הטור דאם שכרו בח׳ דינרים והוזלה שיכול לגמור חצי יום הנשאר בב׳ דינרים צריך ליתן לו ו׳ דינרים ואין מעכב בידו אלא ב׳ דינרים, ולא מצאתי כן בשום פוסק יותר וגם באמת לא נהירא לפע״ד דלמה יתן לו ו׳ דינרים כו׳ למה יהיה יד הפועל על העליונה לענין שיתן לו יותר ממה ששכר עמו ח׳ דינרים ליום דהיינו ד׳ דינרים לחצי יום כיון שהפועל חוזר כו׳ עכ״ל. הטור פסק שאם הפעולה הוזלה והאחרונים עובדים בזול, למשל חצי יום בשביל שני דינרים בלבד אזי הפועלים הראשונים מרויחים את ההפרש ומקבלים ו׳ דינרים לחצי יום העבודה שעשו והפועלים האחרונים מקבלים שני דינרים. והש״ך תמה עליו דלמה ירויחו הראשונים, דהרי הם חזרו בהם בחצי היום, ומגיע להם רק ד׳ דינרים שהוא דמי עבודתם לחצי יום כפי מה שהם הסכימו מלכתחילא עם בעה״ב.
ונראה דהטור סובר דמה דנאמר דשכיר יום חוזר בו בחצי יום אינו ר״ל דמוכרח לחזור מכל ההסכם ומהחיוב לעבוד, אלא ר״ל שאם הוא מסרב לעבוד יותר אזי אין ב״ד כופין אותו לגמור בעצמו את כל העבודה, ויכול לגמור את העבודה עם פועלים אחרים. ולכן כשהזלו, הפועלים האחרונים נעשו הפועלים של הראשון ועובדים בשבילו, ומגיע לראשון כל שמונה הדינרים שהסכים עליהם עם בעה״ב מלכתחילא, אלא שמשלם השכיר ב׳ דינרים לאחרונים שהם פועליו והוא מקבל ששה דינרים כפי ההסכם לקבל ח׳ דינרים עבור כל המלאכה. ולפי הטור הפועלים האחרונים הם בעלי דין של הראשונים ומקבלים את שכרם באופן ישיר מהפועלים הראשונים ולא מבעה״ב. ואילו לפי הש״ך האחרונים הם פועליו של בעה״ב ובעלי דיניו והוא חייב לשלם להם ואין הראשונים משלמים להם בכלל.
והנה עוד שיטה נמצאת בראב״ד (פ״ט מהל׳ שכירות הל״ד) בציור של קבלן שקבל עליו לארוג בגד בשני סלעים וארג חציו וחזר בו שפסק הרמב״ם דיד הקבלן על התחתונה שאם הנשאר לעשות היה יפה ו׳ דינרין אזי הקבלן מקבל רק שני דינרים, ומאידך אם הנשאר היה יפה שני דינרים הקבלן מקבל סלע עבור חצי המלאכה שעשה,
וע״ז כ׳ הראב״ד וז״ל אלא סלע יפה שני דינרין עכ״ל, ומשמע דס״ל להראב״ד דהקבלן אינו מקבל אלא שני דינרין כערך שער המלאכה עכשיו ולא סלע כדמעיקרא, ודלא כהרמב״ם דס״ל דמקבל סלע. ונראה בביאור מחלוקתם דהרמב״ם סובר שחזרת הקבלן חלה מכאן ולהבא, ומשו״ה אע״פ שהמלאכה הוזלה הקבלן מקבל לפי השער הראשון של המלאכה שהסכימו עליו מלכתחילא דהיינו סלע. ואילו הראב״ד סובר דבידו של בעה״ב לבטל את כל ההסכם שלהם למפרע והוי כאילו לא היה ביניהם הסכם כלל לשלם סלע עבור חצי המלאכה, ומשו״ה משלם כפי השער דעכשיו דהיינו שני דינרים.
גמ׳. הא דסיירא לארעיא מאורתא.
א.
עיין ברא״ש (סי׳ ג׳) דהניח כלל בלא יכלו הפועלים לעשות את מלאכתם מחמת אונס וז״ל דכל אונסא דלא אבעי לאסוקי אדעתייהו לא פועל ולא בעה״ב א״נ תרוייהו איבעי להו לאסוקי אדעתייהו פסידא דפועלים עכ״ל, דס״ל דחל פטור אונס לבעה״ב הפוטרו מלשלם לפועליו במקום אונס המונעם מלעשות את מלאכתם. וכן משמע מרמב״ם (פ״ט מהל׳ שכירות הל״ד) שכתב וז״ל ששכר להשקות השדה ומצאוה שנתמלאה מיד, אם ביקר בעה״ב מלאכתו מבערב ומצא שצריכה פועלים אין לפועלים כלום מה בידו לעשות עכ״ל. והוא חידוש דין בחיובי שכירות הפועלים דכשהם אנוסים במלאכתם הבעה״ב פטור מלשלם. משא״כ בשאר חיובי ממון שבתורה איננו כן, דאחרי שכבר חל קנין והתחייבות ממון ואח״כ נאנס אמרי׳ נסתחפה שדהו של הקונה והמתחייב. משא״כ בשכירות פועלים, דאע״פ שהלכו למלאכתם וחל קנין הפעולה, מ״מ אם אירע אונס וא״א להם לעבוד ההפסד הוא של הפועלים ולא של בעה״ב. ונראה דבשכירות פועלים ליכא מעשה וחלות קנין דעלמא, אלא דההליכה והתחלת המלאכה מחייבים את הפועלים בעבודה מדין מיוחד, אך לא מדין מעשה קנין וכדנתבאר לעיל בשיעורים (דף עו: ד״ה בדין שכיר וקבלן). ויש להביא ראייה לזה ממה שכתב המגיד משנה (פ״ט מהל׳ שכירות ה״ד) בשם הרמב״ן דליכא שליחות בהליכה והתחלת מלאכה, אלא הפועל צריך ללכת ולהתחיל לעבוד במלאכתו בעצמו כדי שתחול ההתחייבות דפעולה. ולכאורה אי חל חיוב שכירות ע״י חלות קנין דעלמא צ״ע אמאי לא מהני בזה שליחות. ומוכח דההליכה והתחלת המלאכה אינו מעשה קנין והתחייבות דעלמא, אלא חלות חיוב מיוחד בפני עצמו. ונראה דמשו״ה קיי״ל דאם אירע אונס הבעה״ב פטור מלשלם, שלא כדין התחייבות שחל ע״י קנין דעלמא, דהדין דאונס הוי פטור הוי הלכה מיוחדת בדיני התחייבות בעה״ב לפועלים. ועוד נראה לבאר דיתכן דמאחר דחל בפועלים דין ״עבדי הם ולא עבדים לעבדים״
(לעיל דף י.) הנותן זכות חזרה לפועלים, דה״ה דגזיה״כ זו נותנת זכות חזרה לבעה״ב בכל אופן, ופוטרתו מתשלומין במקום אונס. ועוד י״ל דכל דיני פועלים וחזרתם נקבעים כפי מנהג השוכרים והפועלים ונכללים בדעת המתחייב שלהם מעיקרא להתחייב דוקא כפי מנהג השוכרים והפועלים, ומזה יוצאים כל דיני החזרה והתשלומין.
והנה יל״ע ברמב״ם כי (בהל״ד) פוטר את הבעה״ב אם ביקר בשדהו דהו״ל אנוס וכמש״כ ״דמה בידו לעשות״. ואילו (בהל״ו) כתב וז״ל השוכר את הפועל להשקות את השדה מזה הנהר ופסק הנהר בחצי היום אם אין דרכו להפסיק אין להם אלא שכר מה שעשו כו׳ ואם דרכו להפסיק מאליו נותן להם שכר כל היום מפני שהיה לו להודיעם עכ״ל. וצע״ק למה (בהל״ד) לא כתב שתלוי אם דרכו של שדהו להיות לחה מהנהר או לא אלא רק פסק שתלוי בביקור בעה״ב.
ויתכן לחלק בין (הל״ד) לבין (הל״ו), כי (בהל״ו) כבר התחילו הפועלים במלאכתם ואילו (בהל״ד) הלכו למלאכתן אך עוד לא התחילו לעבוד בה. וי״ל דאם התחילו הפועלים במלאכתם אזי הבעה״ב פטור רק באונס דכהת״כ, וכשאין דרכו של הנהר להפסיק. משא״כ כשלא התחילו אלא רק הלכו למלאכתן אזי אם הבעה״ב ביקר ולא ראה את שדהו לחה, אך לפעמים הנהר עושה את שדהו לחה, דליכא אונס דכהת״כ, אלא רק שגגת הבעה״ב בעלמא, דחשב בשוגג שהנהר לא ישטוף את שדהו לעשותו ליחה וצריך פועלים, דהו״ל בגדר שוגג אך לא בגדר אונס דכהת״כ, ברם לענין לשלם שכירות פועלים יש לו טענת אונס. דהליכה מחייבת את הבעה״ב רק במקום שיש לו חובה להודיע לפועלים שאולי שדהו יהיה ליחה, אך כשביקר ושגג הרי לא ביטל את חובתו להודיעם, והו״ל אנוס לענין חיוב שכירות פועלים, דהליכתם לא שמה הליכה דהלכו למקום שאין שם עבודה דהשדה הריהו ליחה, ולכן אין זו הליכה המחייבת את הבעה״ב, דהו״ל אנוס לענין הליכת הפועלים, ועוד צ״ע בזה.
ב.
מפרש״י משמע דמפרש את הסוגיא באופן אחר מהרא״ש ומהרמב״ם, דכתב (דף עז. ד״ה לא סיירא מאורתא פסידא דבעה״ב) וז״ל דאמרי ליה מי יימר דלדעתא דההוא ארעא אגרתן עכ״ל. לפרש״י כשבעה״ב פשע יש לפועלים טענה לומר שהם מוכנים לעבוד בשבילו בשדה אחר. וכל זה בדלא סיירוה. אבל בדסיירוה והפועלים ראו את הקרקע שיעבדו בה אזי אין להאשים את הבעלים בפשיעה יותר מהפועלים עצמם שהרי הם ראו את השדה כמוהו, ומשו״ה אין להם הטענה שהם מוכנים לעבוד בקרקע אחרת. שהרי הם ראו את הקרקע עצמה וקבלו עליהם בשתיקתם לעבוד רק בה.
אך לפי״ז קשה להבין למה בציור השני שבגמרא באגורי לדוולא ואתא מטרא הפסידא לפועלים, שהרי לא מיירי בדסיירוה מאורתא, וא״כ למה אין הפועלים יכולים לטעון שרוצים לעבוד בשדה אחר כמו פועל דאגירי לרפקא.
ונראה דשאני דוולא מרפקא, דבדוולא המלאכה נעשית ממילא בירידת המטר, ואילו ברפקא המלאכה לא נעשית כלל דא״א לעשותה. והפועלים דרפקא יכולים לטעון לבעה״ב ״תן לנו מלאכה אחרת״ משום שלא נעשית כלל מלאכתם. אבל בדוולא היכא דהמלאכה כבר נעשית בירידת המטר יש לבעה״ב טענה כנגדם לומר דאינו צריך כלל לפועלים דהפעולה כבר נעשית משמים, ופטור הוא לגמרי, דהשכרת הפועלים בטילה מעיקרא מאחר דאין לו צורך בפועלים כלל. וכל זה הוא בירידת מטר. משא״כ באתא נהרה דהבעה״ב ידע מהאפשרות הזאת מלכתחילא, ופשע בשלא הגידה לפועלים, דאזי טענתו אינה טענה מכיון דפשע ולא הודיעם מלכתחילא, וטענת הפועלים ״תנו לנו מלאכה אחרת״ איפוא קיימת, וחייב הבעה״ב לתת להם מלאכה אחרת ולשלמם. ועוד י״ל דמכיון דלא הגיד לפועלים אודות הנהר, מסתמא דעתו היתה שאם יבא הנהר יתן להם עבודה במקום אחר, דמשו״ה לא הודיעם מלכתחילא אודות הנהר, ומאחר דמסתמא רצה אותם לעבודה אחרת הרי זה חלק מהתחייבות השכירות שלו ויש להם טענת ״תנו לנו מלאכה אחרת״.